
Yaşlanma, Form Değişikliği ve Yeni Bir Bakış, Yasemin İşler
Kendi kendini yargılama ya da başkalarını, çoğunlukla da kadınların yargılaması nereden geliyor?
Birkaç yıl önceki fotoğraflarıma dönüp baktığımda, kendimi içimde hissettiğim gibi görüyorum. Buradaki fotoğrafı görüyor musunuz? Zayıftım, formdaydım, güçlüydüm. Şimdilerde aynaya baktığımda henüz alışık olmadığım bir yüz ve vücut görüyorum. Sadece yaşım değil, sağlık koşulları da çok sevdiğim ve şükran duyduğum değerli bedenimi şekil değiştirecek şekilde şekillendirdi.
Form, doğası gereği değişmek ve değişmek içindir. Kabullenmek rahatlık verir ve sevginin ve varlığın saflığına davet eder. Direnmek, benlikte ve toplumda gerilim yaratır.
Ayna, kişi de dahil olmak üzere biçimi yorumsuz, yargılamadan gösterir. Bana, sana ve herhangi birine, yerlere, nesnelere tam olarak nasıl olduğumuzu gösteriyor.
Kendi kendini yargılama ya da başkalarını, çoğunlukla da kadınların yargılaması nereden geliyor?
Toplumlar, dünyanın neresinde olursa olsun, bir insanın, genellikle bir kadının nasıl görünmesi gerektiğini tanımlar. Her birinizin görünüşünüze nasıl baktığınızı ve arkadaşlarınızı, ailenizi, sokaktaki yabancıları ve TV çalışanlarını görünüşlerine göre nasıl yargıladığınızı bir düşünün.
Doğaya karşı direnen bu yargılayıcı zihnin yumuşayıp gevşemesine izin verildiğinde ne olur? Bakış açımız, hepimizin farklı olduğu ve toplum tarafından görünür kılınmak için aşağı yukarı benzer görünen, fabrikada üretilmiş robotlar olmadığımız fikrine açıldığında ne olur?
Belirli bir şekilde görünmek için harcanan zamanın en azından bir kısmında veya boş yere yargılayıp enerji harcamak yerine gerçek konulara daha sık odaklansak ne olur? Yaşlanma sürecini veya bir hastalığın vücudumuz üzerinde yaratabileceği etkiyi tersine çevirmeye çalışırken kendimize bir ara verebilirsek ne olur? Ya kendimizi olduğumuz gibi kabul, sevgi ve şefkat sunarsak? Ya o zaman kabullenmenin, sevginin ve şefkatin ne kadar güçlü ve iyileştirici olduğunu fark edersek ve bunu başkalarına sunarsak?
Ya kendimizi ve birbirimizi daha fazla kabul etmeye, sevmeye ve her şeyin olduğu şekle karşı daha az direnmeye davet etsek? Peki ya sonuç olarak, irfanlarıyla topluma katkıda bulunmak için kenarda bekleyenler de dahil olmak üzere tüm sesler, herkesin yararına ortaya çıkarsa?
Bunlar atılması kolay adımlar değil. Toplumsal koşullanmanın doğasına aykırı şeyler yapmak için cesaret toplamaya davet ediliyoruz. Ama her birimizin yapması gereken işler olduğunu ve bunu yapmanın faydası olduğunu kalbimiz biliyor. Küçük adımlarla başlayalım. Saman yığınındaki iğneyi hareket ettirmek için bugün ne yapmanız mümkün?
Yasemin İşler
#varlık #kabul #bilinclifarkindalik #bilinçliyaşam #kabullenmek#sevgi #şefkat #yaşçılık #otantiklik #günlükfarkındalık#yaşlanma #hastalık #haftasonusohbeti #haftasonugörüşleri
#yaseminhocaylamindfulness
Instagram ve Facebook’da: @yaseminislerilefarkindalik
ADIM ADIM, Yasemin İşler
Farkındalık bilinciyle yürümek - Mindful Walking.
ADIM ADIM
GÜNÜNÜZDE BİRAZ RAHATLIK OLABİLSİN.
Sevgi dolu ve iyilikle dolu farkındalıkla hareket etmek
Sık sık kendimizi kaptırır, varış noktasına, son teslim tarihine ve sonuca odaklanırız. Oraya gitmek için acele ederiz. Bazen buna ihtiyacımız var. Diğer zamanlarda, anı yaşamak için yerimiz ve zamanımız olabilir.
Kısa bir ara verip kendinize şunu sormaya ne dersiniz?
Günde birkaç dakikalığına her adıma odaklanırsam ne olur?
Yeni güne adım adım.
Her seferinde bir anda mevcut olmak.
Vücudunuzu Hareket Ettirmek.
Ne imkansa onu yapabilirsiniz.
Belki bir sabah yürüyüşü,
ya da bir akşam gezintisi.
Ne mümkün?
Nasıl hareket ediyorsunuz?
Gerçek mi yoksa zihninde mi?
Yürüyebiliyorsanız:
adım adım hareket etmek - ayak tabanlarınızı hissetmek - ayaklarınızın altındaki zemini hissetmek.
Yerin ayaklarınızı okşamasına izin vermek.
Ayağınızla yere sarılmak.
Veya
Sadece yürümeye hazır olmak.
Nefesinizin ritmini adımlarınıza bağlamak.
Gerçek veya hayali adımlar alarak.
Her adımda kendinize hatırlatarak, elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz.
Yasemin İşler
10 Şubat 2021
Acemi "Yeni Başlangıç" Zihni
Acemi - "Yeni Başlangıç” Zihni alıştırması yapın
Yasemin Isler
Ocak 2018
Mahallede dolaşın. Çiçekleri, binaları, insanları, hayvanları, sokakları, araçları, doğayı ilk kez görüyormuşçasına görün. Kasıtlı bir dikkat uygulayın. Bu, zihninizde oluşan kopyalardan zihninizi temizlemenize yardımcı olacaktır.
#günlükfarkındalık umarim bir denersiniz.
Sadece herşeyin aklınızdaki kopyalarına güvenip onlarla idare etmeyin. Şu anda önünüzde olana sanki onu ilk kez görüyormuş gibi bir dikkat edin.
Genellikle zihnimizin yarattığı kopyalara güveniriz. Bir gülü ilk nez gördüğümüzde, onu tamamen dikkatimize çektiğimiz için farklıdır. İkinci kez, gülün son gördüğümüzdeki kopyasına güvendiğimiz için çok fazla dikkat etmeyebiliriz. Ve bu devam eder; her sefer daha az incelemeye gerek duyariz. Dikkat etmezsek, gül fikri hafife alınır; hatta donuk veya sıkıcı hale gelebilir. Neleri kaçırıyor olabileceğimizi bir hayal edin. Döngüyü kırabilir ve tamamen mevcut olabiliriz. Bu yüzden bir dahaki sefere mahallede ya da bir çiçeğin yanından geçtiğinizde, sanki ilk defaymış gibi fark etmeye çalışın.
Duyularınız tekrar çalışsin.
#günlükfarkındalık #farkındalık #şevkat#yaseminhocaylamindfulness
#yascemberi #yasmerkezi #yasvehayat